vrijdag 23 oktober 2009

New Plymouth



Vandaag ben ik tien uur op pad geweest, waarvan ik ongeveer een uur heb gezeten en voor de rest heb gewandeld in en om New Plymouth. Echt schitterend, maar ik heb nu niet zoveel puf meer voor uitgebreide berichten of voor het uitzoeken van de 200 foto's die ik heb gemaakt (ja alweer :-)). Later meer, maar toch in ieder geval 1 mooi plaatje van Mt Taranaki.

woensdag 21 oktober 2009

Christchurch - New Plymouth




Woensdag ben ik weer overgestoken naar het Noordereiland. Het was een prachtige vlucht. Ik had verkeerd gegokt met de kant van het vliegtuig waar ik zat, maar gelukkig was het toestel niet volgeboekt en kon ik toch ook foto's nemen aan de andere kant.
Mooi zicht op de besneeuwde toppen van de bergketen die een groot deel van het Zuidereiland bestrijkt en boven het Noordereiland zag ik de besneeuwde top van Mt Taranaki (hiernaast), mijn reden om New Plymouth als bestemming te kiezen.


dinsdag 20 oktober 2009

Kainga - wandeling langs de Waimakariri river




Tante Adrie woont in Kainga, een voorstad van Christchurch. Op een steenworp afstand van de Waimakariri River en op dinsdag hebben we een lange wandeling gemaakt langs die rivier.

Het was een schitterende dag en een prachtige route. Telkens weer uitzicht op de rivier en een landschap dat steeds veranderde.




Toen ik woensdag van Christchurch naar New Plymouth vloog herkende ik opeens de spoorbrug over de rivier en kon ook vanuit de lucht precies zien waar we hadden gelopen. Als je vanaf de brug over het water naar links gaat is Kainga het eerste plaatsje dat je tegenkomt, we hebebn de rivier gevolgd tot net na de grote bocht waar deze even uit beeld verdwijnt en zijn toen weer teruggelopen.


maandag 19 oktober 2009

Christchurch - Botanical Gardens





Ook in Christchurch is een prachtige botanische tuin. Net als in Dunedin is het een groot park waar je gewoon gratis in mag lopen. Ook hier alles prachtig aangelegd en in bloei, m'n fototoestel heeft weer overuren gemaakt.

Tante Adrie was er jaren geleden voor het laatst geweest, volgens haar was er een hoop veranderd en bij gekomen, sommige plekken kon ze zich nog wel herinneren. Dat moet ook wel, want er zijn bomen die er al decennia zullen staan.




zondag 18 oktober 2009

Verre familie - deel 2



Vorig jaar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met tante Adrie, mijn oudtante van moederskant die sinds de jaren vijftig in Nieuw Zeeland woont. Zie hier voor het verslag van die ontmoeting.
Het klikte toen zo goed dat ik nu wat meer dagen met haar wilde doorbrengen. Nadat ik Arnica had uitgezwaaid die zondagochtend weer naar het Noordereiland vertrok heb ik 's middags tante Adrie getroffen in het centrum van Christchurch en ben tot woensdagochtend bij haar gebleven. We hebben hele leuke dagen gehad met elkaar. Mooie dingen gezien (zie apart bericht voor de Botanical Gardens in Christchurch en een prachtige wandeling langs de rivier), veel gekletst en ik ben mee geweest naar het muziekclubje van de Dutch society en naar het kerkkoor. 's avonds vroeg naar bed en elke ochtend om 7 uur de deur uit voor een prachtige ochtendwandeling (zie plaatje hierboven). Echt het dagelijkse leven, heel leuk om mee te maken.

Ik heb nu ook kennis gemaakt met alle kinderen en kleinkinderen. Toevallig was de hele familie precies afgelopen week bij elkaar (twee kinderen wonen op het Noordereiland) en Arnica en ik mochten op zaterdagavond nog aanschuiven bij het familiediner in een echt Nieuw Zeelands all you can eat buffet-restaurant. Toch wel bijzonder om zulke verre familie te ontmoeten. over en weer zijn adressen uitgewisseld, zelfs nog met Arnica, want een van de kleinzonen studeert voor dierenarts.


zaterdag 17 oktober 2009

Christchurh: Topp Twins

Voor ons eindigde de gezamelijke tour op zaterdagavond met een heel bijzonder concert. Arnica had kaartjes bemachtigd voor de Topp Twins, de comedy act in Nieuw Zeeland. Het eerste wat ik er over las was: lesbian yodeling twins :-) Eigenlijk doet geen enkele beschrijving ze recht, dit moet je gewoon gezien hebben. Het is heel Nieuw Zeelands, ze hebben geweldige typetjes, maar het is vooral ook heel goede en zuivere humor. Als je er van houdt gaat het over alle grenzen en culturen heen.
De tour viert hun 50e verjaardag, 100 years Topp Twins. Er is ook een film uitgebracht over hun levensloop, die inmiddels een internationaal succes begint te worden. Zie de trailer om een indruk te krijgen van deze bijzondere act.
Wij hebben er in ieder geval van genoten! Untouchable girls was ons motto en lijflied voor de geweldige dagen die we hebben gehad op het Zuidereiland.

Akaroa - sightseeing en giant's house




Op zaterdag ging onze tour verder met een wandeling door de bossen van het natuurreservaat, met een aantal watervallen. Erg mooi. Daarna reden we naar de top voor nog wat spectaculaire vergezichten, maar er was in eerste instantie niet veel te zien door de mist. Bij de kliffen doken we er echter net onder, zodat we toch niet voor niets de rit naar boven hadden gemaakt.
Rond het middaguur waren we weer terug in Akaroa en daar hebben we nog een bezoek gebracht aan het museum en aan de mozaiektuin waar ik vorig jaar ook was geweest. Zie hier het eerdere verslag daarvan voor meer plaatjes.





vrijdag 16 oktober 2009

Akaroa - penguin colony




De baai waar we verbleven herbergt een bijzondere pinguinkolonie, op het land van onze tour-guide Shireen en haar man broeden ruim 1000 paartjes pinguins. Zij doen er alles aan om deze kolonie te beschermen en te behouden, van het zetten van vallen voor roofdieren, tot het plaatsen en onderhouden van talloze nestkasten overal in de heuvels. De pinguins komen 's avonds aan land om naar hun bungalows te trekken, waar 1 van de twee op de eieren zit. Het is nu broedseizoen en de eerste chicks beginnen net uit te komen.

Shireen had ook nog een chagerijnige pinguin in een hokje bij het huis zitten. Hij had gevochten en was waarschijnlijk aan 1 oog blind. Ze had geprobeerd hem weer vrij te laten, maar hij was er kennlijk nog niet aan toe en was terug gekomen. Voor we zaterdag vertrokken vertelde ze nog dat hij 's ochtends een stuk levendiger was en opnieuw was vrij gelaten. Hopelijk redt hij het weer in het wild.



Akaroa - sea kayaking



Wat ik de vorige keer vanwege het weer niet had kunnen doen was met een kayak de baai in, dat kon nu wel. En het was echt een geweldige ervaring. Je ging langs de rotsen waar her en der pinguins stonden en fur seals lagen te zonnebaden. We zijn nog even buiten de baai geweest, waar je echt op de golven danste (gelukkig niet de "5 meter swells" die ze volgens Shireen, onze gids, de dagen ervoor hadden gehad. Maar dan hadden we ook niet het water op gemogen). Het was zelfs kalm genoeg om nog een grot onder de klif in te gaan. En waar je ook keek, je had een indrukwekkend uitzicht, het blauwgroene water van de baai, groene heuvels op de achtergrond, ruige kliffen rondom, bijna te mooi om waar te zijn.




2 dagen Akaroa



Vanuit Christchurch een tocht die ik vorig jaar ook heb gedaan: 2 dagen naar Akaroa. Zie hier het verslag van de vorige keer.
Het is bepaald geen straf om dit opnieuw te beleven. Samen met Arnica dezelfde overnight tour gedaan naar de pinguinkolonie. Het weer was nu beter dan vorig jaar, waardoor we meer hebben kunnen doen en zien. En we hadden ons eigen kleine huisje aan de baai, met keukentje en douche, helemaal compleet. De schapen liepen om het huisje heen en ook hier weer heel veel lammetjes.

 's Avonds vonden we tussen de boeken en tijdschriften nog een oude puzzel, die heel bizarre stukjes had, maar eenmaal begonnen moest hij toch af natuurlijk, het is 1 uur 's nachts geworden voor we in bed lagen en er bleken nog wat stukjes te missen ook :-)


Maar goed het mocht de pret niet drukken, dit is echt een idyllisch plekje. Van onze activiteiten hier zal ik aparte berichten maken.



donderdag 15 oktober 2009

Dunedin - Christchurch


Donderdagmiddag zijn we van Dunedin naar Christchurch gevlogen. Opnieuw een stralende dag en een plek aan de goede kant van het vliegtuig (je vliegt langs de kust, dus aan een kant alleen maar zicht op water). Leverde weer mooie plaatjes op.

Dunedin: Botanical gardens



Voor we naar Christchurch zouden vliegen hadden we nog de hele ochtend in Dunedin. Ons motel was op loopafstand van de Botanical gardens, dus dat leek ons wel wat. Het is een enorm park en je mag er zo gratis naar binnen wandelen. We troffen het met het weer en de tijd van het jaar, het was een grote bloemenpracht. Vooral de geuren en kleuren van de "rhododendron dell" waren overweldigend, een zee van trossen bloemen.
In totaal heb ik binnen twee uur 200 foto's genomen. Eigenlijk is het maar goed dat we niet zoveel tijd hadden, dan had ik al m'n memorycards zo vol geschoten. Dit is echt een plek waar ik nooit uitgekeken zou raken. Het is zo mooi aangelegd, prachtige doorkijkjes en uitzichten en het zal er vanwege de enorme verscheidenheid aan bloemen en planten geen dag hetzelfde zijn.