zondag 29 juli 2007

Rondje Nieuwkoopsche Plassen, 57 km

Nog helemaal vol van de mooie tocht gister langs de Oude Rijn en door de polders, op de kaart gekeken wat er nog meer te ontdekken viel. Gevaarlijk natuurlijk, net als boodschappen doen wanneer je trek hebt. Mijn oog viel op de zuidelijke kant van de Nieuwkoopsche Plassen, een pad dat midden door het water leek te gaan. Dat leek me wel wat.
Vanochtend zag het er echter niet goed uit, het regende weer dat het goot. Maar toen het 's middags opklaarde en het weerbericht en de buienradar aangaven dat het waarschijnlijk droog zou blijven, heb ik het er toch op gewaagd.
Weer het jaagpad langs de Oude Rijn gevolgd, maar nu helemaal doorgereden tot voorbij Zwammerdam. Daar naar het Noorden, een spannende kronkelweg langs het riviertje de Meije naar het plaatsje Meije. Heel veel mooie huizen daar en prachtige tuinen. Volgens de kaart was er vlak voor Meije een afslag naar dat pad dat de plassen doorkruist, maar opeens stond ik al in het plaatsje zelf en nog geen afslag gezien. Nog eens goed op de kaart gekeken en een stukje terug gereden en ja hoor: toch een pad. Heel goed verstopt achter een enorme watertoren, bewegwijzering verdwenen in het groen. De moeite van het zoeken meer dan waard, je moest twee keer een hek door en kwam dan op een heel smal pad terecht, aan weerszijden veel groen en af en toe een glimp van een grote waterpartij. Halverwege een prachtig bruggetje waar je ziet dat je helemaal omringd bent door het water.
Op dat punt had ik er ongeveer 30 kilometer opzitten en besefte ik me pas goed dat ik ook nog zo'n stuk naar huis voor de boeg had. Tot zover het geleidelijk opbouwen van de lengte van de tochten ;-) Ik had gedacht via Aarlanderveen terug te rijden, maar kennelijk een afslag gemist en ik kwam weer in Zwammerdam uit. Ook goed, vanaf daar heb ik weer het pad langs de Oude Rijn gevolgd. In Koudekerk mezelf toepasselijk op een ijsje getrakteerd en om kwart over vijf was ik moe maar voldaan weer thuis. Toch maar weer even terug naar de rustige opbouw nu, maar als ik beter getraind ben ga ik zeker nog een keer die kant op.

Brug over de Zuideinderplas (Nieuwkoopsche Plassen)

zaterdag 28 juli 2007

Rondje Koudekerk aan den Rijn, 24 km

Gister heb ik een nieuwe functie toegevoegd: in de kolom links onder "Alle tochten" kun je op een richting klikken om alle tochten te zien die ik in die richting heb gemaakt.
Het oosten ontbrak nog, dus vanavond was dat mijn doel. In Leiderdorp het jaagpad langs de Oude Rijn opgegaan en dat gevolgd tot Koudekerk aan den Rijn. Vlak voor Alphen afgeslagen de polder in. Een smal pad, verboden voor gemotoriseerd verkeer, sloten aan weerszijden en geflankeerd door rijen knotwilgen en andere bomen. Echt prachtig.
Deze route heb ik eerder ook wel gefietst, maar ik was vergeten hoe mooi het daar is. Er zijn nog meer wegen door deze polders, dus er zijn veel varianten te bedenken op dit rondje, korter of langer.
Molen in de Lagenwaardse polder

vrijdag 27 juli 2007

Cronesteyn, Vlietlanden, Stompwijk, 27 km

Alweer een zeer wisselvallige week met veel regen, maar vanavond was het droog en ben ik weer op de fiets gestapt. Door park Cronesteyn en de Oostvlietpolder naar de Vlietlanden, prachtig langs het water, veel groen. Bij de Vlietlanden een aantal mooie uitzichten, maar je rijdt daar vrij dicht langs de snelweg (A4) en dat doet er toch aan af. Om bij Stompwijk te komen ga je met een brug over de weg, dan merk je wel even goed wat een vuile lucht daar hangt. De weg terug via Stompwijk en Zoeterwoude was een aangename verassing, kan me niet herinneren dat ik deze route eerder heb genomen, zeer de moeite waard. Wel een slecht wegdek, maar de vering van mijn fiets is uitstekend, dus toch comfortabel gereden.

Vlietlanden bij zonsondergang

zondag 22 juli 2007

Rondje duinen, 35 km

Toen ik vertrok twijfelde ik nog tussen twee opties: dicht bij huis blijven en een rondje maken langs de rand van de stad, of toch wat verder richting de kust (Katwijk, door de duinen naar Noordwijk en dan terug naar Leiden). Stevige wind en grote stapelwolken maakten die laatste optie minder aantrekkelijk, maar de wens om de zee en de duinen te zien won het toch.
Op het moment dat ik de knoop doorhakte was ik de weg die ik normaal naar Katwijk volg al voorbij, door middel van de bordjes kwam ik er toch, maar via een route die ik nog nooit eerder heb gereden. Deels mooi langs het water, maar ook over troosteloze industrieterreinen.

De duinen tussen Katwijk en Noordwijk waren prachtig, groener dan ik ze ooit gezien heb. Misschien is de vele regen van de afgelopen weken dan toch nog ergens goed voor geweest. Net toen ik foto's aan het nemen was vielen er een paar spatten uit een donkere wolk, maar dat zette gelukkig niet door en ik ben weer helemaal droog thuisgekomen. Mooie tocht, maar ik vind het altijd wel jammer dat het stukje door de duinen maar zo'n klein deel er van is.

Duinen tussen Katwijk en Noordwijk

donderdag 19 juli 2007

Heen en weer langs de Zijl, 10 km

Na de langere tocht van gister vanavond maar een klein stukje gefietst. Wat foto's gemaakt van de schapen die aan de rand van Leiderdorp in de wei staan. Daarna een nog stukje heen en weer gefietst langs de Zijl. Ook een mooie reiger gezien, maar helaas vloog die op voor ik een foto kon maken. Volgende keer beter ...

Schapen in polder Boterhuis

woensdag 18 juli 2007

Rondje Kaag-Braassemermeer, 38 km

Na wat korte rondjes in de omgeving vandaag de eerste wat langere tocht met de nieuwe fiets. Dit rondje is een oude bekende, maar het is lang geleden dat ik het voor het laats heb gereden. Ik wist dat sommige punten waar je af moet slaan verstopt waren in bochten, maar ik heb ze allemaal weer kunnen vinden. Bij Roelofarendsveen kwam ik wel even aan het zoeken, daar was opeens een heel nieuw viaduct. Nu echt een aparte route voor fietsers, waar je eerst gevaarlijk langs de grote weg ging, echt een verbetering.
Wat betreft het weer: Eindelijk een zonnige middag en aangename temperatuur om te fietsen. Op de open polderwegen stond wel veel wind. De laatste 10 kilometer vielen me zwaar, maar het was absoluut de moeite waard.

Bloemen in de Veenpolder

dinsdag 17 juli 2007

Rondje Zoeterwoude, Cronesteyn, 13 km

Na de hevige regenbuien van de afgelopen dagen het er toch maar op gewaagd vanavond. Eerst richting Zoeterwoude, daarna terug langs het spoor (tussen de koeien) en nog een rondje door park Cronesteyn. Het is daar zo mooi, helaas geen camera bij me, maar ik ga nog wel een keer terug om foto's te maken. Er schoten nog twee hazen weg over het fietspad en op weg naar huis werd ik getrakteerd op een prachtige oranje-rode zonsondergang.